divendres, 29 de novembre del 2013

Cultura democràtica... o mancança d'ella

Últimament pense molt en açò, en la mancança de cultura democràtica. En este article em centraré en la situació del País Valencià, tot i que no la conec especialment bé. Però moltes de les coses que ací esmente són aplicables, malauradament, també al meu país, Andalusia, i a altres nacions que ara per ara es troben a dins de l'Estat espanyol.
Faré ací un recull de coses que m'han sobtat i em semblen massa cridaneres, en sentit negatiu.
- Tenim, d'una banda, un partit al govern que porta díhuit anys governant, catorze d'ells amb majoria absoluta, i que a més seguix sent el que té major intenció de vot a les enquestes. Després que hagen imputat a molt dels seus imputats i alts càrrecs, després que es demostrara que hi existix una comptabilitat en negre a dins del partit, després que s'haja vist clarament com beneficiaven empreses i empresaris afins al partit, i com utilitzaven empreses públiques per enriquir-se.
- Tenim eixe mateix partit que ha afeblit la sanitat i l'educació públiques, ha fomentat els concerts amb organismes privats de sanitat i educació, per fomentar-ne la manipulació mercantil i desviar fons públics a empreses que s'hi dediquen, en la seua major part dirigides per amics dels governants.
- Tenim que eixe partit ha fet servir la radiotelevisió pública valenciana com a arma propagandística, prohibint-hi l'expressió a la part de la societat valenciana que no combregava amb les seues polítiques, vetant-hi les paraules que no els agradaven, modificant la realitat al seu gust. I, com a empresa pública, els ha servit per a endollar-hi molts amics, portant l'organisme a una insostenibilitat que els ha forçats a despatxar-ne els treballadors més útils, per a deixar a dins molts dels amics endollats, i aconseguint pel camí que l'esmentada radiotelevisió pública perdera audiència fins a l'absurd.
- Tenim que eixe partit s'havia encabotat en fer fora eixos treballadors d'una manera grollera i irregular, i davant l'obligació judicial de readmetre'ls, trenquen la baralla i tanquen la radiotelevisió, fent gala de la seua majoria absoluta al govern. I per a tancar-la, s’afanyen tant com poden i acaben enviant la policia a desallotjar els treballadors de les instaŀlacions d’RTVV, sense comunicar-los res que es produirà el tancament.
- Este partit de què parlem, a més, porta per bandera la construcció de grans complexos i la celebració de grans esdeveniments, que costen molt cars, estan malament fets i tenen una rendibilitat econòmica més que dubtosa... però sempre adjudicant la seua construcció a gent afí al partit. Podem parlar de Terra Mítica, de la Ciutat de les Arts i les Ciències, de la Fórmula 1, l’Aeroport de Castelló...
- Eixe mateix partit del govern ha demanat en massa l’indult d’un dels seus condemnats. En paraules d’un important membre del partit, “porque es amigo mío”. No importa que siga un lladre.
- Sense oblidar que eixe partit mai no assumix responsabilitats polítiques. S’han malbaratat milers de milions d’euros de diners públics, i ningú no ha dimitit per això. Per favor, han mort 43 persones al pitjor accident de metro de la història de la Península Ibèrica, per culpa de la falta d'inversions, i no només ningú no ha dimitit, sinó que a més, han intentat comprar el silenci de les familiars de les víctimes endollant-los en empreses públiques. Però els responsables seguixen en els seus càrrecs, vivint dels diners públics i enriquint-se encara. Amb 43 morts damunt ells.
- Eixe partit, encara, té la intenció de vot més alta a les enquestes electorals.
Però és que no tot és cosa del govern.
- Resulta que l'arquitecte més beneficiat per les polítiques de despesa exagerada del govern del PP per a construir grans edificis malament fets i del tot innecessaris, anomenat Santiago Calatrava, quan es critiquen les seues obres pels seus nombrosos defectes, dóna la culpa als comunistes.
- Resulta que un dels diputats imputats del PP per un greu cas de corrupció, abans va ser conseller pel PSPV. ¿Això com s’entén? ¿Com s’ho menja la gent?
- Resulta que la gent està molt contenta amb totes estes obres, que han costat molt més del que s'hi va pressupostar, perquè han fet que València estiga al mapa. Té igual que molt poca gent les visite o que no complisquen les normatives de seguretat.
- Resulta que tenim un grup violent, armat i terrorista, anomenat Grup d’Acció Valencianista (GAV), que no només no és perseguit per res del que fa, sinó que rep subvencions i ajudes del govern i d’altres institucions. Han fet atemptats, han posat bombes... i no han sigut perseguits ni atrapats. De fet, els seus atemptats han tingut com a conseqüència que els que havien de defendre les víctimes, acabaren cedint a les seues prerrogatives.
Entenc que venim de quaranta anys de dictadura, de callar davant tot i de pensar que no hi podem fer res, davall pena de multa, castic, tortura... però de la dictadura ja han passat altres quaranta anys. I el fet que la majoria de la gent veja tot açò com una cosa normal, natural, que no es pot canviar, porta a pensar que no tenim cap mena de cultura democràtica. Acceptem la corrupció com un destí inexorable de la nostra societat, i mirem cap a altre costat com si fórem aliens a eixe problema. I si, a més, tenim algun familiar que se’n pot beneficiar, li fem costat. ¿En què ens hem convertit? ¿És esta la societat que volem?
Esta situació és el nostre fracàs com a societat, almenys com a societat democràtica. Si volem erigir-nos en exemple de societat corrupta on els valors principals són el robatori i trepitjar al que pensa diferent, ho estem fent genial. Però si el que volem és democràcia de veritat, hauríem de fer canvis, i fer-los ja. Esta gent és corrupta perquè no ens hem dotat d’instruments eficaços que eviten la corrupció i que facen difícil robar i defraudar.
No obstant això, la cultura democràtica seguix mancant en este país. Com vaig llegir fa poc, del país que Fuster va dir que calia construir, només en tenim el terreny. I estos del PP, l’únic que fan és tirar-hi sal. Per a conrear la democràcia, cal que tots ens hi impliquem. ¿Creieu que una gent que ha tingut tan poc respecte cap al país, cap als ciutadans, i cap als que pensen de manera diferent... s’hi implicarà? ¿Creieu que amb una gent que mai no ha buscat el consens amb les altres forces polítiques, es pot comptar per a qualsevol projecte nou? I el pitjor és que una gran part de la societat els dóna suport.
¿Quina eixida ens queda?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada