dijous, 29 de setembre de 2016

De l'estàtua de Colom i la CUP

Recentment ha eixit als periòdics estatals com a notícia una exigència per part de la CUP, demanant que no se celebre a Catalunya el festiu del 12 d’octubre i que es retire l’estàtua de Colom del centre de Barcelona.

M’ha resultat curiosa la manera de reaccionar de molts. Els que coneixem la línia ideològica de la CUP ens esperàvem esta classe d’exigències (sobretot els que hi simpatitzem). Ara bé, la gran majoria dels opinadors professionals del regne (cunyats de barra de bar), la idea dels quals sobre Catalunya és una nebulosa de gent tancada, antipàtica i avara que viu entre masies i edificis de Gaudí, han expressat una barreja d’indignació i menyspreu cap a la idea expressada per la CUP. Molts n’han arribat a afirmar que la CUP “s’ha tornat una paròdia”.

Paròdia? A veure, siguem realistes. La CUP és un partit independentista, sí, però d’esquerres, anticapitalista i antiimperialista. Qui va ser Colom? Va ser un genovés que es va apropar a la reina de Castella perquè li finançara un viatge que el faria ric, a força d’espoliar terres alienes i esclavitzar-hi gent (el que efectivament va passar). De veres algú espera que la CUP estiga conforme amb una estàtua que ret homenatge a un personatge com eixe?

I no em vingueu ara amb allò que “la història no es pot canviar”. Llevar una estàtua a un mercenari genocida no és canviar la història. És qüestió de reconéixer el que va passar i actuar conseqüentment. Ningú no pretén esborrar els fets, que no es conega el que ocorregué a Amèrica. Per descomptat que cal conéixer-ho. Però això no vol dir que tal personatge es meresca una estàtua al mateix centre de Barcelona.

I venim ara amb l’altra part de l’exigència: que no se celebre el 12 d’octubre a Catalunya. Transportem-nos al marc ideològic de la CUP. La CUP (com ho fem molts altres) no concep Catalunya (bé, els Països Catalans) com a part de cap altra entitat exterior o superior. Els Països Catalans formen part de l’Estat Espanyol com a resultat d’un desenvolupament polític que ara es vol arreglar. Què se celebra el 12 d’octubre? L’arribada de Colom a Amèrica, i la posterior expansió de la cultura castellana per Amèrica, a la força, per mitjà del genocidi, l’explotació i l’esclavitud de la població autòctona. La CUP és un partit antiimperialista, així que no dóna suport a estos fets, i a més reconeix Catalunya com a aliena a eixe fet cultural. De veres ens sorprén que la CUP rebutge el 12 d’octubre?

Paròdia, diuen. Paròdia diuen els que no volen canviar res perquè tot els pareix bé com està. Paròdia diuen els que tenen massa perea per a canviar res. Paròdia diuen, també, els covards que tot i no estar bé, els fa por moure’s.

Paròdia és, al cap i a la fi, la paraula que fan servir perquè no conceben tindre respecte per opcions polítiques diferents de la seua. Siga per espanyolisme, per imperialisme o per ideologia burgesa, o simplement per manca de nivell intel·lectual, però no són capaços de respectar allò amb què no combreguen.

Pels arguments adés exposats, entenc que les exigències de la CUP són coherents amb la seua ideologia i no veig cap indici de paròdia, d’exageració, ni res que s’hi parega. Tant de bo la proposta reïsca i es faça una mica de justícia històrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada